I dag er YouTube et yderst populært medie, der hyppigt benyttes til uploading af amatørvideoer. Når man ofte arbejder med videofiler, får man brug for at kunne redigere dem. Dette er uanset, om der er tale om amatørvideoer eller professionelle videoer. Der er derfor i princippet ikke forskel på professionelle og amatørvideoer, når det kommer til brugen af software, der benyttes til redigering af videoer. Men der kan dog være en væsentlig forskel, når kommer til indholdet i programmet.

Når man skal redigere en amatørvideo, kan det f.eks. være, at man ønsker at tilføje underlægningsmusik til videoen, klippe dele af den ud eller foretage lignende operationer. Men er man som amatør interesseret i at betale penge for sit redigeringsprogram, når der findes gratis alternativer derude? Svaret er højest sandsynligt nej, og derfor vil der her findes et par eksempler på programmer, der kan være nyttige i forbindelse med redigering af amatørvideoer. Desuden findes her en guide til de mest essentielle elementer, når det handler om redigering af videoer, som er meget nyttig, hvis man ønsker at komme i gang hurtigst muligt.

Eksempler på gratis redigeringsprogrammer

Et af de mest hyppige foreslag, som man møder, når man først skal til at begynde med at redigere sine videoer, er Windows Movie Maker. Dette er nemlig et af de gratis programmer, der anvendes hyppigst, da det fungerer meget simpelt. Ved hjælp af simple drag-and-drop kommandoer, kan man hurtigt og meget enkelt indsætte f.eks. lydfiler eller lignende til sit projekt. Desuden kan man med dette program ligeledes indsætte forskellige effekter samt overgange mellem klip i videoen.

VideoSpin er et andet eksempel på et udmærket gratis program. Dette er nemlig både brugervenligt og enkelt, og man får dermed hurtigt et overblik over, hvad programmet kan tilbyde. Når videofilen er redigeret, kan du herefter nemt dele den med dine venner, da det er muligt at uploade den færdige video direkte til diverse platforme. Dog har programmet ligeledes visse begrænsningerne f.eks. i forhold til overgangene mellem to klip. Her er det oftest svært, hvis ikke helt umuligt, at lave gode overgange mellem forskellige lydspor, og det kommer ofte til at virke en smule klodset.

LightWorks er det sidste eksempel, som vil blive nævnt på denne side. Til forskel fra de to tidligere eksempler, henvender dette program sig til mere øvede personer. Dette program kan være nyttigt, hvis man er seriøs omkring sit arbejde og er på udkig efter et gratis program, der indeholder avancerede muligheder, som andre programmer ikke har. Ved brug af dette program åbnes et stort udvalg af muligheder til redigering af amatørvideoer. Når programmet åbnes, vil man hurtigt se, at det er langt mere avanceret end både Windows Movie Maker og VideoSpin. Så besidder man lidt teknisk snilde, kan man hurtigt få redigeret sine videoer, så de ser professionelle ud.